2012年5月17日星期四

怎樣懲罰家裡的「小魔怪」?

小朋友天生喜歡跳來跳去,佢哋其中一份工作係 -- "玩"! 當然,玩之餘就一定到處摸索新的事物,最後,做錯嘢!  啤爸爸媽媽罰 !

做錯嘢應該點罰呢? 打? 罰企? 罰彈琴一個鐘? 罰冇得食飯? 罰做課外集作? 罰冇得睇電視? 呢D所有方法我都試過啦,都唔work! 罰完之後,下次又嚟過!

我成日都同我兩個小朋友講﹕「你哋好Yai ! 但係我一定唔會放棄你哋,我一定會教好你哋!」 我會問:「你哋做錯嘢,你覺得我應該點樣教你哋,你哋先會聽話呢? 」 細的那個小魔怪回答:「打攞!」 我聽完之後,自己在想﹕「都有話唔好打啦! 我一定要想過可以教好佢哋,而又可以令佢哋記得唔好再犯的方法! 」

要找個令小朋友有機反省,記得唔好再犯,而又不會傷害倒佢哋嘅方法,想來想去,由於我公司做綠色環保,最後就將公司幾瓶環保清潔液樣版, 拿了回家, 决定要兩個小魔怪一起做家務,如﹕抹枱、洗廁所、抹地版、抹玻璃等等!  幸好的事,這些環保清潔液不含任何化學物質,不會傷害倒小朋友,而且喺加拿大製造,還獲國際環保獎

Green Living, 環保產品, 綠色生活, 香港網購,Eco-Friendly, eco product, green product, eco cleaner,
兩個小朋友見倒呢幾支清潔液,都冇抗拒,因為顏色好靚,由装水、到插入濃縮液、到D濃縮液流出嚟,佢哋都覺得好新奇,安裝完之後, 仲爭住去抹添!我哋還藉着呢個機會教吓佢哋一D環保意識添

Green Living, 環保產品, 綠色生活, 香港網購,Eco-Friendly, eco product, green product, eco cleaner,

之後,我哋就一齊定咗一個做家務嘅計劃,以後每個人都要輪流做家務,如果做錯嘢嗰個小魔怪,就加多樣洗廁所,而且唔可以找工人姨姨幫手!! 大家同意,皆大歡喜 !

大家又睇吓呢個用家點講?



最後, 如果有興趣試吓呢幾款清潔液,可以到我哋樂濤網頁(http://www.lotusmart.com) 睇吓啦,我哋經常都有不同的推廣活動,介紹不同嘅新產品 !


作者簡介:  樂濤 (LOTUSmart.com) 為香港一間專營環保、健康、天然、有機、和綠色生活用品的網上商店。