2012年5月29日星期二

怎樣鼓勵小朋友戴頭盔踏單車 ?



小朋友踏單車,越叫越走
! 真係好危險。呢一年來,越來越多人喜歡踏單車,一來環保,二來同小朋友一起踏,又可以親子! 但係,單車徑上越來越多單車,如果大家有留意近年的新聞報導,很多時候都會聽倒單車徑上的嚴重意外! 有一個美國嘅調查發現,75%的嚴重單車意外係死于頭部受重創,咁!您還會叫小朋友踏單車當然會啦! 因為健康呀!只係要小心D,鼓勵小朋友戴頭盔就得啦!
   
但係,叫小朋友戴頭盔,往住係一種大挑戰!其實市面上任何一款頭盔,基本上無論平或貴,有冇牌子都好,大部份都起倒保護嘅作用,但係點解咁難說服小朋友戴頭盔呢? 有一個美國嘅問卷,問左300個小朋友, 發現小朋友唔鐘意戴頭盔的原因主要係﹕好老土、好熱,、好唔舒服、好重、好難等等! 如果你係家長的話,你就要續個難題擊破啦!

頭盔好老土
? 喺市面上嘅單車舖,往往好小見倒小朋友頭盔,就算有都只係得一兩款揀,未必可以揀倒小朋友鐘意嗰款,所以,家長買咗,小朋友都未必肯戴!所以最好啤多D款小朋友自己揀,可以喺網上啤佢哋自己揀,佢哋自己揀嘅,當然唔會抗拒啦,而且有D品牌已經發展到好多款式,有男有女的,一定可以揀倒一款啱佢,而且,都好 架。由小將軍做型到 親親愛小紅心做型都有,包唔會話老土!

小童頭盔, kids helmet, 頭盔, Nutcase, 綠色生活, 環保, 健康,     小童頭盔, kids helmet, 頭盔, Nutcase, 綠色生活, 環保, 健康, 小童頭盔, kids helmet, 頭盔, Nutcase, 綠色生活, 環保, 健康,

嚟緊嘅單車頭盔潮流係興一
D圓身嘅單車頭盔,所以您會見倒越來越多表面比較圓嘅頭盔,上面仲會開有多個孔,呢D孔係用作透氣之用,一定唔會太熱啦!而且新一代的頭盔都以好輕身嘅物料製成,不單唔會重,而且保護力強 !

另外,由於小朋友會逐漸長大,有D頭盔還會附有多個不同厚度嘅墊,啤不同頭型大小嘅小朋友配戴! D頭盔亦設計到好易配戴,用磁石一貼就得,包唔會話難戴啦!

還有,如果想小朋友有戴頭盔嘅習慣,做家長的,最好都做個榜樣啦,一齊同佢戴頭盔,有D款式還有大人Size, 可以試下預訂架!同自己小朋友一齊戴著頭盔踏單車, 又健康、又環保、又親子! 又可以教下佢哋綠色生活態度試下到樂濤網站睇下D頭盔啦J。

小童頭盔, kids helmet, 頭盔, Nutcase, 綠色生活, 環保, 健康,

總括而言,頭盔係用作保護,無論唔同牌子,平或貴,戴頭盔一定可以保護倒你小朋友個頭部,今日嘅單車徑多單車又多行人,作為家長的您,大家都係最好鼓勵自己小朋友戴啦!

最後,睇睇以下
Video,教你正確載頭盔!

作者簡介:  樂濤 (LOTUSmart.com) 為香港一間專營環保、健康、天然、有機、和綠色生活用品的網上商店。